Lüksemburg’a gitmenin tam zamanı

19 Haziran 2016

Lüksemburg’un yemyeşil ve çarpıcı coğrafyası bir zamanlar Victor Hugo, Wolfgang von Goethe ve William Turner’a ilham vermişti. 19. yüzyıl sanatının bu üç devini hayran bırakan manzaraların çoğu geçtiğimiz 200 yıl içinde hemen hiç değişmemiş olsa da Lüksemburg çok değişti ve bugün de ekonomik ve jeo-politik şartlara başarıyla uyum sağlamaya devam ediyor. Lüksemburg’u ziyaret eden Natalie A. Gerhardstein, Duncan E. Roberts, Skylife Dergisi’ne bir gezi yazısı hazırladı. İşte Lüksemburg rehberi…

Bağımsız Lüksemburg

Lüksemburg'a gitmenin tam zamanı 2

Dünyadaki tek Grand Dükalık olan Lüksemburg, ilk Londra Anlaşması’nın 1839 yılından imzalanmasından beri bağımsız bir ülke olarak varlığını sürdürüyor. Daha önceleri Lüksemburg, Avrupa’nın kavşak noktasındaki coğrafi konumu nedeniyle art arda kuşatma ve işgallere maruz kalmıştı.

Avrupa’nın zengin tarihi Lüksemburg

Başkentin büyük kayalık tepesine, kente “Kuzey’in Cebelitarık’ı” denmesine neden olan etkileyici bir kale inşa ettiler.

Kentin kurucusu Kont Siegfried, 963 yılında işte bu kayalık alana bir kale inşa ettirerek, o zamanki adıyla Lucilinburhuc kentini kurmuştu.

UNESCO Dünya Mirası listesinde

Savanna style simple map of Luxembourg.
Savanna style simple map of Luxembourg.

Kalenin kayalara oyulmuş bir dizi oda ve tünelden oluşan kazamatları bir savaş sırasında halkın saklanması, silah ve mühimmat depolamak için kullanılırken, bugün kentin önemli turistik çekim noktalarından biri. Kentin iki ayrı bölgesinde, Bock ve Place de la Constitution yani Anayasa Meydanı’nda görülebilirler. Kale ve eski kent, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildiler. Lüksemburg’un üzerine kurulduğu Bock kayasından görünen Kirschberg platosu zaman içinde en fazla değişikliğe uğrayan manzara olmuş.

Burada, kalenin halk arasında “Üç Pelit” diye bilinen kısmının kalıntıları görülebilir. Güzel bir tarih müzesine ev sahipliği yapan kale, hemen bitişiğindeki modern sanat müzesi Mudam’ın güncel mimarisiyle hoş bir tezat oluşturuyor. Çin asıllı Amerikalı mimar I.M. Pei tarafından tasarlanan ve 2006 yılında açılan Mudam’da, muhteşem bir daimi koleksiyonun yanı sıra, etkileyici modern sanat sergileri de düzenleniyor.

 

Yazının devamı Skylife Dergisi‘nde

Kaynak: Natalie A. Gerhardstein, Duncan E. Roberts
Skylife Dergisi

Başka Şehirler - Remzi Gökdağ
Başka Şehirler - Remzi Gökdağ
Sevgili İstanbul - Remzi Gökdağ
Sevgili İstanbul - Remzi Gökdağ
Başka Şehirler - Remzi Gökdağ

Başka Şehirler

Remzi Gökdağ’ın yeni kitabı Başka Şehirler, E Yayınları'ndan çıktı. Keşfetme
Previous Story

Neden gezgin olmaya çalışıyorum?

Next Story

Zagreb’in orta yerinde futbol pikniği…

Latest from Kentler

Pamplona Sokaklarında

Twitter, Facebook ve hatta cep telefonlarından önce, dünyayı radyo, gazete, ansiklopedi ve kitaplardan öğrendik. Ernest Hemingway gibi yazarlar dünyaya açılan pencerelerimizdi. Boğa
Başka Şehirler - Remzi Gökdağ

Başka Şehirler

Remzi Gökdağ’ın yeni kitabı Başka Şehirler, E Yayınları'ndan çıktı. Keşfetme merakımızı irdeleyen, gerçekle düş arasında uzanan yolculuklara zemin hazırlayan kitapta mekânlar insanları,
Jack Kerouac'ın yolunda San Francisco - Remzi Gökdağ

Jack Kerouac’ın yolunda….

San Francisco her zaman “hayaller şehri” oldu. Yeni fikirlerin peşinden gitmek ve yeni yaşam biçimlerini keşfetmek isteyenler için ilham kaynağı, Batı’da gidilebilecek
Başka Şehirler - Remzi Gökdağ

Başka şehirlere zaman yolculuğu

Keşfetme merakımızı irdeleyen, gerçekle düş arasında uzanan yolculuklara zemin hazırlayan kitapta mekânlar insanları, insanlar mekânları anlatıyor.

İlginç bir kent: Tokyo

Ercan Toprakyaran  – 1997 ve 1999 da yaptigim iki Asya seyahatinin tadi damagimda kalmisti ve ne zamandir yine bir Asya ülkesine gitmek