Kuzeyin Efendisi: Milano

Ümit OTAN – Onlar kendilerini “Kuzey’in efendisi” olarak görüyor ve epeyce de kasılıyorlar. Güney onlar için fakirler bölgesi. Onlar paranın, modanın, sanatın, medyanın ve sanayinin “başkentinde” yaşadıklarının bilincindeler ve bu nedenle hava atmayı çok seviyorlar. Milano’da yağmurlu bir gün. Bir ara ortalığı sel götürüyor. Şemsiyeniz varsa sorun yok. Cadde ve sokaklardaki mazgallar suların paçalarınıza ulaşmaması için yapılmış. Kolay değil 1805’te kurulan İtalyan Birliği’nin ilk başkenti burası. Roma’nın resmi başkent olması Milanolular’ın hiç umurlarında değil, siyaseti Roma’ya bırakmışlar, kendilerini Kuzey’in başkenti olarak görüyorlar. Milano’nun merkezi Duomo Meydanı. Avrupa’nın üçüncü, İtalya’nın en büyük katedrali bu meydanda.  1306 yılında yapımına başlanan katedral, bronz

Ümit OTAN – Onlar kendilerini “Kuzey’in efendisi” olarak görüyor ve epeyce de kasılıyorlar. Güney onlar için fakirler bölgesi. Onlar paranın, modanın, sanatın, medyanın ve sanayinin “başkentinde” yaşadıklarının bilincindeler ve bu nedenle hava atmayı çok seviyorlar.
Milano’da yağmurlu bir gün. Bir ara ortalığı sel götürüyor. Şemsiyeniz varsa sorun yok. Cadde ve sokaklardaki mazgallar suların paçalarınıza ulaşmaması için yapılmış. Kolay değil 1805’te kurulan İtalyan Birliği’nin ilk başkenti burası. Roma’nın resmi başkent olması Milanolular’ın hiç umurlarında değil, siyaseti Roma’ya bırakmışlar, kendilerini Kuzey’in başkenti olarak görüyorlar.

Milano’nun merkezi Duomo Meydanı. Avrupa’nın üçüncü, İtalya’nın en büyük katedrali bu meydanda.  1306 yılında yapımına başlanan katedral, bronz kapısının takılmasıyla ancak 1965 yılında bitirilebilmiş. En yükseği 107.5 metre olan 135 kulesi var.  Katedralin önü güvercinlerin oyun sahası. Tabii bir de sevgililer…

Katedralin büyüsünden kurtulamadan hemen yan taraftaki Galeria Vittorio bağrına basıyor sizi. Ünlü mimar Mengoni, içinde dört sokağın bulunduğu görkemli yapıyı tamamlamak üzereyken 1877’de iskeleden düşerek yaşamını yitiriyor.  Kitapçılar, gümüşçüler, dericiler kafeler ve restoranların yer aldığı, üzeri çelik ve camdan görkemli bir kubbeyle örtülü galeri, gezginlerin soluklanma yeri oluyor. Burada Milano mutfağının simgesi sayılan rissotto’yu unutmamak gerekiyor. Eğer uğura inanıyorsanız  zeminde yer alan boğa figürünün cinsel organına topuğunuzla basıp kendi ekseniniz etrafında dönmeniz gerekiyor. Tabii size sıra gelebilirse.

Galeria’dan çıkıp, Leyla Gencer’in de bir zamanlar sahne aldığı  ünlü La Scala Tiyatrosu’nun bulunduğu Scala Meydanına geçiyoruz. Tarihi meydanın en önemli yeri Leonardo da Vinci’nin heykeline ayrılmış. Duomo Meydanı’ndan başlayan Dante Caddesi’nin diğer ucundaki Sempione parkında Rönesans döneminin en büyük yapısı olan  Sforzesco kalesi bulunuyor.
15. Yüzyılda Francesco Sforza tarafından, eski Visconti kalesinin hemen yanı başına yapılan kale, 19. yüzyılda restore ediliyor. İtalya’ya hükmeden dört büyük aileye ev sahipliği yapan kalede çeşitli eserler sergileniyor.

Milano’yu alış veriş için seçenlerdenseniz, sizi mutlu edecek her şey düşünülmüş. Ancak Milano  aynı zamanda bir müze kent.

Leonardo da Vinci’nin ‘Son Yemek’ adlı eserinin bulunduğu Dominikan kilisesi Santa Maria delle Grazie, Ferrari kakmalarıyla ünlü San Fedele kilisesi, mozaikleriyle dikkat çeken Sant Ambrogio bazilikası, İtalyan resminin öncüleri Caravaggio, Tiziano ve Leonardo da Vinci’nin eserlerinin bulunduğu Pinacoteca Ambrosiana, yazar Manzani’nin müzeye dönüştürülmüş evi Museo Manzaniano, gezilmesi gerekenlerin yalnızca küçük bir kısmı. Milano aslında alışverişe zaman bırakmayan kentlerden.

Milano’da yalnızca bir akşam kalacaksanız bile, o akşamı Navigli’ye ayırmalısınız. Leonardo’nun inşaat malzemesi kazanmak için açtığı kanallar yöreyi Venedik’e çevirmiş. Bir zamanlar işçi mahallesi olan Navigli’de kendinizi Afrika müziğine bırakın; bütün yorgunluğunuz gidecek geriye yalnızca Milano’nun büyüsü kalacak.
[email protected]

Başka Şehirler - Remzi Gökdağ
Başka Şehirler - Remzi Gökdağ
Sevgili İstanbul - Remzi Gökdağ
Sevgili İstanbul - Remzi Gökdağ
Başka Şehirler - Remzi Gökdağ

Başka Şehirler

Remzi Gökdağ’ın yeni kitabı Başka Şehirler, E Yayınları'ndan çıktı. Keşfetme
Önceki Yazı

Akdenizli Şehirler: Nice, Cannes

Sonraki Yazı

Pamplona diye bir yer

OKUMA ÖNERİSİ