Fillere adanan bir yaşam Yazan Didem Dinçer Akdeniz
Kamptan sabah safarisi yerine fillerle birlikte olmak için ayrılırken kafamda hala acaba “yanlış mı yapıyoruz?” “sabah gidip dün gördüğümüz leoparı yeniden arasak yavrularıyla birlikte yeniden görsek?” düşünceleri geçiyordu. Ama sevgili eşim Cüneyt yapılan planları bozmama prensibinde olduğu için şu fillerle iletişim zımbırtısına doğru hareket etmiştik (bu kararlılık için Cüneyte sonradan ne kadar teşekkür edeceğimi nereden bilebilirdim ki?).
Arabamız savanın ortasında durduğunda çevrede hiçbir şey görülmüyordu.. Sonra ağaçların arasından 3 kocaman fil yanımıza doğru gelmeye başladı. gerçekten çok ihtişamlıydılar ve çevrelerinde kimsecikler yoktu. Afrika savanında fil görmek normal bir şey tabii ama bize öğretilen bir fil size kulaklarını açmış hızla geliyorsa başınız dertte demektir. Karşımızda 3 kocaman fil kulaklar fora bize doğru geliyordu ama aracımızın şoföründe korku yada telaş yoktu, tam tersine gülümsüyordu…Filler aracımızın yanına geldiğinde arkalarında yanımıza yaklaşan arazi kıyafetleri içerisinde ortayaşı geçkin ama oldukça formda bir çift gördük. Böylece bunların bizim fillerimiz olduğunu anlamış olduk..
Doug Groves 60 larının başında bir veteriner ve zoolog, bu fillerin babası :) 2 dişi 1 erkekten oluşan fil çocuklarının adı Jabu (erkek), Marula ve Thembi. Doug ve eşi Sandy hayatlarını fillere adamış bir çift. Botswana savanında filleri ile bir çadır kampta yaşıyorlar. Filler tamamen özgürce çevrede dolaşırken sevgiyle hayatı paylaşmanın örneğini veriyorlar. Doug ve Sandy aslen Amerikan vatandaşı ama eğitimlerini tamamladıktan sonra Afrika’ya gelmiş ve kendilerini fillere adamışlar. Önce Güney Afrika Cumhuriyetinde yaşamışlar ama sonra Botswana’nın fillere daha çok özgürlük verdiğini düşünüp buraya gelmişler. 20 yıldan fazla bir zamandır Botswanadalar. Fillerini her biri 2-3 yaşlarındayken onları sirklerden sahiplenmişler.Filler tutsak sanmayın lütfen Afrika savanında tamamen özgürce dolaşıyorlar ama ailelerine bu iki insanı da almış gibiler :) Doug ve Sandy bu filler ile düzenledikleri yürüyüş ve öğle yemeklerinden kazandıkları paralarla kaçak fil avcıları ile mücadele eden bir ekip kurmuşlar ve 16 Botswanalı ile tüm Okowango deltasında avcılara nefes aldırmamaya çalışıyorlar.
Doug çocuklarıyla konuşurken sesini yükseltmek zorunda değil. 3 fil bu adamın her sözünü fısıltı olsa bile algılayabilecek zekaya ve duyma kabiliyetine sahipler. Jabu, Dougun her komutuna uyarak vücudunun tüm uzuvlarını teker teker bize tanıtırken Marula kimin kafasında şapka varsa hortumu ile onu alıp kendi kafasına koyma hınzırlığını yapıyor.
Siz bir filin bir insanın tek bir sözü ile kulağını ya da dişini size göstermek için önünüzde eğilişinin şaşkınlığı içindeyken şapkanızın kafanızdan uçtuğunu hissedip iyice şoka giriyorsunuz. Thembi ise Dougun her talimatı ile ya hortumunu sallıyor ya da farklı farklı iletişim seslerini bize dinletiyor. Tembi ayrıca bir filin nasıl uyuduğunu, nasıl horladığını!,nasıl çiş ve kaka yaptığını ve nasıl pırt yaptığını sırayla ve Doug un istediği zamanlarda gösteriyor.
Bu üç fille geçirdiğimiz saatler, yaptığımız yürüyüş onlar hakkında paha biçilemez bilgiler sahibi olmamızı sağladı. Ne yemeği sevdikleri, yemek zincirinde nerede oldukları, duygusal yapıları, iletişim şekilleri ve vücut dilleri, üreme ritüelleri, yavruları ile ilişkileri, insanlara tepkileri bize uzun uzun anlatıldı. Kuyruklarından kulaklarına sırtlarından kafalarına vücut yapılarını dokunarak deneyimledik. her birimiz bir fille el ele (pardon hortum ele) yürüyüş yapma onuruna eriştik.
Yürüyüş sonrasında ağaçların arasında hazırlanmış muhteşem bir büfe ve çok güzel bir sofra bizleri bekliyordu..(verdiğimiz para yemeklere gidiyor daha çok koruyucu tutsalardı diye içimden cidden düşündüm)
Harika bir piknik öğle yemeği sonrasında Jabunun ne kadar kıskanç olabildiğini de şahsen deneyimledik :) biri sizi yanağınızdan öperse Jabu asla öbür yanağı boş bırakmıyor ve hortumuyla sizi çok ıslak ve çok sesli bir şekilde öpüyor. Bu deneyim hayatta bir kez mutlaka yaşanmalı listesinde üst sıralarda yeralıyor gerçekten….
Fillere adanan bir yaşam
Yazan: Didem Dinçer Akdeniz
Instagram: @gezgindido
Facebook: dtdereli