Volkan ACAR – Çocuğunuzu askeri okula gönderirken..
-Gansu’da Polis, sahte kimlik ve askeri üniforma taşıyan bir kadını yakaladı. 24 yaşındaki sahte subay Xiao Rui’nin, iki yıl içinde 20’den fazla aileyi çocuklarını askeri okula gönderme vaadiyle kandırıp 1.5 milyon yuan (180.000 usd) dolandırdığı ortaya çıktı. Xiao, senaryonun inandırıcı olması için bir eğitim üssü kiralayıp “subay adaylarını” 2004 Kasım’ında askeri eğitime de almıştı.
Çin’de Kasım 2004’deki başka bir olayda daha sahte bir askeri okul saptanmıştı. Shanxi’de özel bir girişimci sahte kimlik kullanarak, Motosiklet İmalat Eğitimi Okulu adına lisans alarak bir okul açmış, daha sonra okulun adını (Çin Ordusunun resmi adını kullanarak) Halkın Kurtuluşu Ordusu Denizcilik Okulu olarak değiştirmişti. 1999’dan buyana öğrenci kabul eden okul, mezunlarına askeri fabrikalarda iş garantisi de vermişti. Ancak daha sonra bazı mezunların, askeri fabrika yerine motosiklet satış mağazalarına tezgahtar olarak gönderildiklerini görünce işten ayrılıp evde oturmayı tercih ettiği ortaya çıkmıştı.
Çocuğunuzu aşı yaptırırken…
-Yunnan’da suçiçeği aşısı sonrası bir ilkokulun 224 öğrencisi hastaneye kaldırıldı, 1 öğrenci de hayatını kaybetti. Olay, aşı olarak kullanılan büyük bir kazandaki bitkisel bir karışımın öğrencilere içirilmesinden sonra ortaya çıktı. Yapılan araştırmada “aşılamanın” okul tarafından organize edildiği ve “ilacın” yerel bir eczaneden temin edildiği saptandı.
-Anhui’de Hepatit A aşısı yapılan 2500 ilkokul ve ortaokul öğrencisinden 215’i hastaneye kaldırıldı, 1 öğrenci de hayatını kaybetti. Aşıyı satan firmanın sorumlusu ve toplu satışa aracılık eden 2 okul görevlisi tutuklandı. Yapılan soruşturmada aşıların alımı aşamasında da yolsuzluk yapıldığı saptandı. 2500 öğrencinin her birinden aşılama için 6 yuan değil 25 yuan (3 USD) toplandığı, okullara öğrenci başına 1 yuan komisyon, enjeksiyonu yapan köy doktorlarına da “bonus” verildiği, aradaki farkın ise Bölge Sağlık Müdürlüğü tarafından paylaşıldığı öğrenildi.
Çin malı yiyecek-içecek alırken…
-Geçen hafta yerel basında çıkan ve Henan eyaletindeki bazı balıklarda Malaşit Yeşili saptandığı, bu balıkların da Pekin, Şanghay gibi büyük kentlere gönderildiğine dair haberlere karşı Tarım Bakanlığı bir açıklama yaptı ve “endişelenmeye gerek yok” dedi. Bakanlık, sadece az miktar bir balıkta bu maddenin saptandığını açıkladı. Pekin Belediyesi de, kente dışarıdan gelen deniz ürünlerinin analizi için halen yeterli laboratuar koşullarının bulunmadığını, ancak kısa süre sonra Malaşit Yeşili’ni de belirleyebilecek duruma geleceklerini açıkladı. Deniz ürünlerinin kısa sürede bozulmasını önlemek için kullanılan Malaşit Yeşili, toksik ve karsinojen bir kimyasal madde ve kullanımı yasak. Ancak balıkçılara göre Malaşit Yeşili, uzun mesafeli taşımalarda bayatlamayı önlemek için kullanılabilecek en etkili ve en ucuz yöntem.
-Henan eyaletinde, yerli bir firmanın bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş sütleri “işleyerek” yeniden paketlediği ve piyasaya sürdüğü saptandı.
-Zhejiang eyaletinde ve Şanghay’da, yerli bir firmanın depolarında erken tarih atılmış süt ürünleri bulundu.
-Washington Post’ta yayınlanan bir makalede, Çin’de çiftçilerin kuş gribinin yayılmasını önlemek için amantadin kullandığının belirtilmesi üzerine, Çin Tarım Bakanlığı müfettişler göndererek iddiaları kontrol edeceğini bildirdi. Anılan makalede, Çin Hükümeti’nin çiftçileri amantadin kullanımına teşvik ettiği açıklanmıştı. Bu tür bir kullanımın, insanlarda da antiviral olarak kullanılan amantadine karşı direnç gelişimine neden olup uzun vadede, ilacın etkinliğini azaltacağı düşünülüyor.
-Guandong’da 3 milyon yuan (360.000 USD) değerinde kaçak içki yakalandı. Yakalanan içkiler arasında, kopyalanmaya en uygun olan Chivas Regal’in ve çeşitli votkaların olduğu bildirildi. 2004 Mayıs’ındaki benzer bir kaçak içki olayında da 11 kişi ölmüş, 50 kişi hastanede tedaviye alınmıştı.
Uluslararası markalı yiyecek-içecek alırken…
-Ünlü dondurma markası HAAGEN-DAZS’ın, Shenzhen’da yasadışı üretim yaptığı ve bir apartmanın 10. katındaki 3 odalı bir daireyi fabrika olarak kullandığı anlaşıldı. Tuvaletin yanında olan ve fırınlarla bir kazanın bulunduğu odanın imalathane, buzdolaplarının bulunduğu yan odanın depo, diğer odanın ise ofis olarak kullanıldığı “fabrika”, bir ihbar üzerine bulundu. Olay üzerine Haagen-Dazs’ın ana şirketi General Mills China’dan kıdemli bir yönetici Shenzhen’a gelerek halktan özür diledi, ürünlerin piyasadan çekileceğini, fişini getirenlere de parasının iade edileceğini söyledi. Yasadışı “fabrikayı” kapatan firma, toplam üretimin sadece % 10’unun burada yapıldığını söyleyerek kendisini savundu.
-Çin’deki KRAFT’S RITZ bisküilerinde ve CAMPBELL mısır şurubunda genetiği değiştirilmiş (GD) soya fasulyesi kullanıldığı açıklandı. Greenpeace, Avrupa’daki ürünlerinde GD hammadde kullanmayacağını açıklayan bu iki uluslararası markanın Çin’de yaptığı bu farklı uygulamanın, bir çifte standart örneği olduğunu duyurdu. 2002 yılından bu yana Çin’de GD ürünlerde, bu durumu belirten bir ibarenin bulunması gerekiyor.
-KFC’nin Çin’deki restoranlarında sattığı 4 ürününde Sudan 1 boyası saptandı. Kansere neden olabilen Sudan 1, endüstriyel bir boya ve gıdalarda kullanımı Avrupa’da yasaklanmış durumda. Daha önce de HEINZ’in birçok ürününde Sudan 1 boyasının kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
-Zhejiang eyaletinde satılan Golden Growing 3+ Baby Formula’da iyodin miktarının yüksek olduğunun saptanması üzerine NESTLE, bu ürününü piyasadan çektiğini açıkladı ve özür diledi. Ancak daha sonra aynı ürünün Şanghay, Pekin ve Jiangxi’de de satıldığı anlaşıldı.
Trafikte…
-Pekin’de arabasıyla yerel pazarlara sebze-meyve götüren Du Baoliang, son 1 yılda girilmez tabelası olan bir caddeden 105 defa geçtiği kameralarla tespit edildiği için toplam 10.500 yuan (1270 USD) cezaya çarptırıldı. Olay üzerine, halk ve medya Du’nun tarafında yeraldı, Du da belediyeye dava açıp ödediği para cezalarının geri ödenmesini istedi. Pekin’deki uygulamaya göre trafik suçunuzu öğrenmek için ya trafik bürosuna gitmeniz, ya internet üzerinden kontrol etmeniz ya da telefonla öğrenmeniz gerekiyor. Sürücülere de belli aralıklarla durumlarını kontrol edip cezalarını ödemeleri öneriliyor. Ancak bu durumdan, bırakın “sokaktaki vatandaşı” çoğu internet kullanıcısının bile haberi yok.
Nüfus kağıdınıza doğum yeri yazdırırken…
-Shenzhen’da 2 vatandaş, Eyalet Kamu Güvenliği Bürosu aleyhine dava açtılar. Davanın nedeni, anayasa güvencesindeki “eşitlik” haklarının ihlal edildiği iddiası. Davaya neden olan olay, 30 Mart’ta kentteki bir pazarın girişine asılan iki pankarttaki şu cümleler: “Sahtekarlık çetelerini dağıtalım. Henan çeteleri hakkında bilgi verecek ve olayların çözümünü kolaylaştıracak vatandaşlara 500 yuan (60 USD) ödül verilecektir”. Çok sayıda Henan’lının yaşadığı bir kent olan Shenzhen’da 2005’in ilk 3 ayında çete suçundan yakalanan 17 kişi de Henan nüfusuna kayıtlı ve kentte Henan’lılar potansiyel suçlu muamelesi görüyor. Olayın medyaya yansıması üzerine pankartları asan Polis, kapı kapı dolaşarak tüm Henanlılardan özür diledi. Davayı açan iki Henanlı ise sözlü özürün yeterli olmadığını, medya önünde resmi bir açıklama ile Henanlıların da diğer vatandaşlar ile eşit konumda olduğunun açıklanmasını istedi.