İki veteriner hekimin yanlarında köpekleriyle birlikte bir ambulansla dünya turuna çıkması size hayal gibi gelebilir. Ancak, bir ambulansla 50’den fazla ülkeyi kapsayan küresel bir yolculuğa çıkan İngiliz çift Lawrence Dodi ve Rachel Nixon için bu çok gerçek.
Çift, Türkiye’yi gezerken çok sayıda kişinin kendilerine akşam yemeği daveti verdiğini ve çeşitli mangal partilerine katıldıklarını söylüyor. “Dünya çok güzel insanlarla dolu,” diyor Dodi.
Ekim 2021’de yola çıkan çift, Land Rover Defender marka eski özel ambulansla dünyayı geziyor.
Dodi, ambulansın geçtikleri hiçbir yerde kullanılan acil durum araçlarına benzemediğine dikkat çekerek, “Tıbbi yardım için bize yaklaşan hiç kimse olmadı” diyor.
Her ikisi de veteriner olan Dodi ve Nixon, karavana dönüştürüp dünyayı dolaşacakları bir araç ararken Nixon 2018 yılında eBay’de ambulansa rastlamış.
“Başlangıçtaki planımız bir ambulans satın almak ya da dünya rekoru kırmaya çalışmak falan değildi,” diye açıklıyor Dodi.
“Seyahat etmek için işlevsel bir araç arıyorduk ve ambulansa ve estetiğine aşık olduk.”
Nixon, bir ambulans aracıyla en uzun mesafeyi gitme rekorunu kırmaya çalışan bir grupla ilgili bir makaleye rastladı. Kimsenin resmi olarak bunu bir ambulansla denemediğini fark edince, çift Guinness ile temasa geçti Dünya Rekoru’nu deneyip deneyemeyeceklerini sordu.
Nixon ve Dodi’ye aracın ambulans olarak işlev görme kabiliyetini koruması ve dış görünüşünün hala bir ambulansa benzemesi gibi bir dizi şartı yerine getirmeleri gerektiği söylenmiş.
İç düzeni tasarlarken bunu göz önünde bulundurduklarını ve bir ocak ve buzdolabı “ve bir karavanla ilişkilendirebileceğiniz diğer tüm şeyler” için yer varken, kurallara uymayı başardıklarını söylüyorlar. İngiltere’den ayrıldıklarından bu yana geçen aylar içinde ikili yaklaşık 24.000 kilometre yol kat etti ve Nixon’ın “baş şoför” olarak görev yaptığı Ermenistan ve Bosna da dahil olmak üzere 24 ülkeye seyahat etti.
Guinness Dünya Rekoru tarafından belirlenen minimum 20.000 kilometrelik mesafeyi çoktan tamamlamış olmalarına rağmen, çift yollarına devam ediyor.
AB evcil hayvan pasaportunun yanı sıra hayvanların Avrupa içinde seyahat edebilmeleri için gerekli kuduz aşısı ve kan testine sahip olan springer cinsi köpekleri Peggy Sue’yu da yanlarına almak her zaman planın bir parçasıydı ve çift, yolda geçirdikleri süre boyunca Peggy Sue’nun “en iyi hayatını yaşadığını” söylüyor. “10 yaşında ama kendini iki yaşında sanıyor,” diyor Dodi. “Bütün gün yürüyüş yapabilir ve eğer bütün gün minibüste oturması gerekiyorsa bunu da yapabilir. Yani açık hava aktivitelerimizi yapmamız açısından büyük bir sorun olmadı.”
Köpeklere izin verilmeyen birkaç etkinliği atlamak zorunda kalmış olsalar da ve bazı ülkeler diğerlerine göre daha az köpek dostu olsa da, Dodi ve Nixon Peggy’yi yanlarına almaktan kesinlikle pişmanlık duymuyorlar.
“Bence bu bize daha fazla fırsat getirdi,” diyen Dodi, Peggy’nin bir çeşit insan mıknatısı olduğunu belirtiyor. Seyahatlerini online bloglarında paylaşan Dodi ve Nixon, başlangıçta seyahatin “gerçek bir küresel tur” olmasını ve ambulansı Kuzey Amerika’ya göndermeden önce Orta Asya’dan Rusya’ya seyahat etmelerini planlamışlardı. Ancak Ukrayna’daki savaş, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışma, İran’da ülke çapında meydana gelen protestolar ve Orta Asya’daki bazı sınırların Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle hala kapalı olması gibi çeşitli faktörler nedeniyle rotalarını değiştirmek zorunda kaldılar.
Çift şimdi önümüzdeki yılın başlarında İngiltere’ye geri dönmeyi, ambulansı Kanada’daki Halifax’a göndermeyi ve dünyanın en uzun sürülebilir yolu olan PanAmerikan Otoyolu’nu Arjantin’in dibine kadar sürmeyi planlıyor. Son varış noktaları ise Montevideo, Uruguay’da bulunan ve İngiltere’deki memleketlerinin takımıyla aynı adı taşıyan Liverpool FC futbol takımı olacak.
Farkındalığın artırılması
Şu anda Peggy’yi Güney Amerika’ya götürüp götürmeyeceklerinden emin değiller ve gelecek yılın başlarında kısa süreliğine döndüklerinde onu İngiltere’de ailesinin yanında bırakmayı düşünüyorlar. “Sanırım onu götürmezsek çok özleyeceğiz” diyen Dodi, Peggy’nin seyahatin bazı noktalarında sıcakla mücadele ettiğini ve Güney Amerika’da nasıl idare edeceği konusunda endişeli olduklarını açıkladı.
Dodi ve Nixon başlangıçta bu zorlu görevi tamamlamak için iki yıl harcamayı planlamış olsalar da, o zamandan beri bu süreyi altı ila 12 ay daha uzattılar.
Çift iki hayır kurumu için bağış topluyor: Kan kanseri olan insanları gönüllü bağışçılarla buluşturan bir Birleşik Krallık yardım kuruluşu olan Anthony Nolan ve veterinerlik camiasına duygusal, finansal ve zihinsel sağlık desteği sağlayan bağımsız yardım kuruluşu Vet Life.
Merck Hayvan Sağlığı’nın Amerikan Veteriner Hekimler Birliği ile ortaklaşa yürüttüğü 2020 tarihli bir araştırmaya göre, veteriner hekimlerin intihar sonucu ölme olasılığı genel halktan 2,7 kat daha fazla.
Dodi ve Nixon, her ikisinin de sektördeki meslektaşlarını ve arkadaşlarını intihar nedeniyle kaybettiklerini ve bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini söylüyorlar.
Anıları biriktiriyorlar
Kosova, Karadağ ve Ermenistan’daki en yüksek zirveler de dahil olmak üzere bazı inanılmaz yerleri keşfetmiş olsalar da, yol boyunca tanıştıkları insanların ve yaşadıkları deneyimlerin en çok öne çıkanlar olduğunu söylüyorlar. Dodi, Gürcistan’da geceleyecek bir yer aramak için arabayla dolaştıkları ve sonunda doğum günü partisi veren bir yerlinin evine davet edildikleri bir geceyi hatırlıyor. “Bize onur konuğu gibi davranıldı” diyor. “Ertesi gün bizi bir yatak odasına yerleştirdiler ve kahvaltı ikram ettiler.”
Yolculuklarına devam ettikleri için hayatları biraz durmuş olsa da geleceğe bakıyorlar ve bu zorlu görevi tamamladıktan sonra Birleşik Krallık’a dönüp yerleşmeyi planladıklarını söylüyorlar.
“Para eninde sonunda tükenecek” diyen Nixon, kendilerine günde 30 sterlin (yaklaşık 26 dolar) bütçe ayırdıklarını ve Şubat ayında ambulansın yola elverişli olup olmadığına dair zorunlu bir test olan MOT için rezervasyon yaptırdıkları Birleşik Krallık’a vardıklarında geçici bir iş bulmayı planladıklarını belirtiyor.
Dodi, “Bir noktada geri dönmeyi ve bir aile kurmayı düşünmemiz gerekiyor,” diye ekliyor. Şimdilik, dünyayı birlikte gezebilmenin ve yol boyunca diğer gezginlerle bağlantılar kurabilmenin özgürlüğünün tadını çıkarmaktan çok mutlular. “Harika seyahatler yapan pek çok insanla tanıştık,” diyor Dodi. “Her zaman bunu daha uzun süre yapan, daha fazla yere giden ve bunu daha garip bir şekilde yapan birileri oluyor ve bu da sizi her zaman kıskandırıyor. Ve ‘Keşke ben de böyle yapabilsem’ diye düşünüyorsunuz.”